Recepty – hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je velmi zdravá houba, která obsahuje celou řadu prospěšných látek. Hlíva úžasně podporuje imunitu a pomáhá předcházet nejrůznějším nemocem včetně rakoviny. Hlívu můžete konzumovat i v tabletách, které zpravidla obsahují její 100% nadrcený prášek. Hitem nadcházející zimy pro posílení imunity je hlíva s rakytníkem a hlíva s echinaceou. Ve skutečnosti se jedná o hlívový prášek s rakytníkovým olejem a výtažkem z echinacey. Jak už to ovšem bývá, nejlepší je konzumovat hlívu v přirozené stravě. Je to levnější a  máte jistotu, že opravdu jíte hlívu.  Hlíva je navíc velmi chutná.

Máme proto pro vás několik receptů s hlívou ústřičnou, kterou si můžete sami nasbírat ve volné přírodě a nebo koupit v obchodě. 

Hlíva s kmínem a těstovinami

Přísady
Olej
Drcený kmín
1 cibule
250 g těstovin
600 g hlívy ústřičné

Dáme vařit těstoviny. Nakrájíme cibuli a osmahneme ji na rozpáleném tuku. Nakrájíme hlívu a přidáme ji k cibuli. Hlívu s cibulí okmínujeme a přilijeme k nim trochu horké vody, dusíme, dokud hlíva není měkká. Nakonec smícháme hlívu s těstovinami. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

Hlíva ústřičná je velmi chutná
Hlíva ústřičná je velmi chutná

Hlívové řízky

Přísady
600 g hlívy ústřičné
1 vejce
200 g hladké mouky
200 g strouhanky
olej

Rozklepneme vejce, přidáme malinko vody a sůl, rozšleháme vidličkou. Celé hlívy osolíme, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Osmažíme hlívu na oleji. Hlívové řízky podáváme s brambory, bramborovou kaší, nebo chlebem.

Rizoto s hlívou

Přísady
600 g hlívy ústřičné
1,5 l zeleninového vývaru
2 hrnky rýže
1 hrnek suchého bílého vína
1 cibuli
200 g strouhaného sýra
2 lžíce oleje
2 lžíce petržele nebo pažitky
Sůl
Pepř

Nakrájíme hlívu a cibuli. Hrnec dáme na plotnu a rozpálíme v něm olej. Do hrnce vložíme cibuli a hlívu a mírně osmahneme. Přidáme rýži a za stálého míchání taky trochu osmahneme. Když rýže zesklovatí, přidáme víno. Vše povaříme asi 3 minuty a přidáme půl hrnku vývaru. Neustále mícháme a postupně přidáváme vývar (ideálně vždy půl hrnku). Míchání je důležité pro vytvoření krémového rizota. Tento proces absorbování a přidávání vývaru trvá asi 20 minut. Dáváme ale pozor, aby se nám rýže nerozvařila! Nakonec hlívové rizoto osolíme, opepříme a smícháme s nastrouhaným sýrem. Již nandané rizoto ozdobíme pažitkou nebo petrželí.

Přečtěte si také:
Hlíva ústřičná

Rakytník řešetlákový