Chřest

Chřest je tradiční jarní rostlina, která se používá jako velmi lahodná potravina do celé řady receptů s chřestem. Chřest může být bílý a zelený. Ovšem jak chřest bílý, tak chřest zelený jsou jedna rostlina, pouze záleží na způsobu jeho pěstování. Více o chřestu si přečtěte v podrobném popisu rostliny i jejích vlastností a prospěšných látek.

Chřest

Latinský název: Asparagus officinalis, česky chřest lékařský
Hovorové označení chřestu: špargl
Čeleď: chřestovité (Asparagaceae)
Používané části chřestu: mladé výhonky

Obsah zajímavých látek:
Chřest obsahuje velké množství vitamínů (např. C a E) a minerálů. Dále v chřestu najdeme také hodně kyseliny listové a asparagové.

Chřest zelený
Chřest zelený

Léčivé účinky chřestu:
Chřest je výborný na jarní detoxikaci a pročištění organismu, působí dobře na játra a ledviny. Pomáhá také při onemocnění cév, krvetvorby nebo kůže. Chřest by měli jíst také lidé s revmatem a diabetem, kterým pomáhá se správným metabolismem.

Použití chřestu:
Výhonky chřestu se na jaře používají při mnoha příležitostech v kuchyni. Chřest lze přidat do salátu, udělat z něj polévku, či ho ugrilovat. Chřest ale můžeme jíst i syrový, pokud je opravdu čerstvý.

Příprava chřestu:
Vždy odřízneme spodní dřevnatou část stonku (asi 2 až 3 cm). Bílý chřest ještě oloupeme.

Nebezpečí při používání:
V podstatě není, jako u všeho to s jeho konzumací nepřežeňte. Ne všechny druhy rosu Asparagus, kterých je velké množství, se hodí ke konzumaci.

Stručný popis rostliny:
Chřesty jsou na první pohled rozpoznatelné rostliny. Nemají listy. Funkci listů přebírají čárkovité výrůstky stonků, které listy připomínají. Květy chřestů jsou velmi jednoduché a plody jsou zpravidla červené bobule. Jsou to vytrvalé rostliny žijící desítky let.

Původ chřestu:
Druh chřest lékařský je u nás v teplejších oblastech původní. Ostatních 300 druhů se vyskytuje po celém světě.

Pěstuje se chřest u nás:
ano

Chřest bílý
Chřest bílý

Jak pěstovat chřest:
Keříčky chřesty produkují výhonky pro sklizeň až třetí rok života. Vyplatí se proto zakoupit již předpěstované sazenice a nesnažit se pěstovat chřest z výsevu. Chřest má rád teplé slunné stanoviště a výživnou půdu. Rostlina přežívá i několik desetiletí.

Zajímavosti:
Výhonky chřestu, které konzumujeme, vznikají, pokud keřík přihrneme na podzim zeminou. Po odhrnutí v dubnu již můžeme sklízet, dokonce několikrát po sobě. Pokud zcela zamezíme přístupu světla (například přiklopíme chřest lavorem), místo zelených výhonků nám vzniknou výhonky bílé, které se označují jako bílý chřest. Vzrostlý chřest se používá do vazeb květin, dnes se ale pro tento účel pěstují jiné druhy než chřest lékařský, i když naši předci používali do kytic i tento druh.

Přečtěte si také:
Recepty s chřestem