Recepty s rakytníkem

Rakytník se u nás používá především na výrobu sladkých šťáv a marmelád. Jeho použití je však široké a v zahraničí se často používá i na přípravu slaných jídel.
Inspirujte se proto našimi recepty!

Rakytníkový džem

1 kg rakytníku
1 kg cukru
pektogel nebo jiný přípravek s pektinem, množství dle návodu

Plody rakytníku dáme do hrnce a podlijeme trochou vody. Vaříme, dokud rakytník nezměkne, nejlépe pokud se nám podaří jeho plody aspoň trochu rozvařit. Pak přidáme cukr a přípravek s pektinem a vaříme až do zhoustnutí. Ještě vařící rakytníkový džem nalijeme do sklenic. Sklenice pečlivě uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Takto rakytníkový džem necháme do druhého dne.
Tento rakytníkový džem obsahuje polorozvařené plody rakytníku včetně slupek a semínek, protože tyto části obsahují mnoho zdraví prospěšných látek včetně rakytníkového oleje. Z rakytníku si však můžeme udělat i rakytníkovou marmeládu, když rozvařenou hmotu propasírujeme a dál používáme jen propasírovanou šťávu.

Šťáva a marmelády z rakytniku
Šťáva a marmelády z rakytniku

Rakytníková omáčka

1 ks červené papriky
1 ks zelené papriky
1 ks červené cibule
1 ks feferonky
2 hrnky rakytníkových plodů (čerstvých nebo mražených)
½ hrnku vinného octu
½ hrnku cukru
½ lžičky až lžičku soli (dle chuti)

Papriky a cibuli nakrájíme, přidáme, ocet, cukr a sůl. Vše promícháme a dáme vařit. Vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout. Pak přidáme plody rakytníku a vaříme do zhoustnutí.
Můžeme jíst hned nebo jíst rakytníkovou omáčku až uleželou (na uležení potřebujeme několik dní až dva týdny). Po celou dobu skladujeme v lednici!
Tato rakytníková omáčka je skvělá ohřátá i studená s masem, sýrem, topinkami.

Omáčku lze samozřejmě i rozmixovat buď před přidáním, nebo po přidání rakytníku.

Kuře marinované rakytníkem

1 ks kuřete (nebo maso o hmotnosti 1 kg)
½ hrnku rakytníkové šťávy
½ hrnku medu
½ lžičky kurkumy
½ lžičky soli
2 špetky chilli
2 špetky pepře

Všechny přísady rakytníkové marinády smícháme a rozmixujeme. Marinádu dáme do misky a kousky kuřete do této rakytníkové marinády ponoříme. Marinující se kuře necháme v lednici 2 až 24 hodin. Kuře marinované rakytníkem je vhodné na pečení nebo grilování. Během tepelné přípravy můžeme maso marinádou ještě průběžně potírat. Pokud máme raději pálivou marinádu, přidáme více chilli a pepře.

Kuře marinované rakytníkovou marinádou
Kuře marinované rakytníkovou marinádou