Vanilka

Anglický název: vanilla
Rostlina: vanilovník
Latinský název rostlin: Vanilla planifolia (vanilovník plocholistý), Vanilla tahitensis (vanilovník tahitský), Vanilla pompona (vanilovník velkokvětý)
Čeleď: Orchideaceae – vstavačovité

Používané části vanilky:
Vanilka je vlastně tobolka (nesprávně lusk), tedy plod vanilovníku. Tobolka se sbírá před dozráním, protože jinak by praskla a ztratila aroma. Tobolka se fermentuje a suší.

Vanilovník  - zdroj vanilky
Vanilovník – zdroj vanilky

Obsah zajímavých látek ve vanilce:
Vanilka obsahuje na 200 aromatických látek, nejvýraznější je vanilín a piperonal. Obecně vanilková chuť a vůně posiluje sladkost potravin, a proto je po přidání vanilky možno přidat méně cukru.

Léčivé účinky vanilky:
Vanilka prokazatelně působí uklidňujícím dojmem. Především vůně vanilky pomáhá léčit deprese a pomáhá taky proti stresu. Vanilka je také již od dob Aztéků považována za silné afrodiziakum. Prokázán byl vliv vanilky na zlepšení sexuálního života při poklesu libida i u impotentních osob.

Použití vanilky:
Vanilka se používá především v kuchyni, a to do sladkých jídel. Vůbec nejvíce vanilky se používá na výrobu vanilkové zmrzliny. Velká výhoda vanilky je také její snadné míchání s jinými příchutěmi. Vanilka se používá jako vanilkový lusk, ze kterého se získává dřeň, ale použít se dá i slupka na aromatizaci mléka, cukru apod. Dále se dá koupit samostatný vanilkový prášek, tedy dřeň z vanilkového lusku. Často se používá i vanilková esence, tedy extrakt připravený macerací vanilkových lusků v alkoholu. A u nás se nejčastěji používá vanilkový cukr, tedy cukr s troškou vanilkového prášku. Vanilka se také využívá v aromaterapii a kosmetice.
Vanilka je však kvůli složitému pěstování neustále drahé koření, jedná se dokonce o druhé nejdražší koření po šafránu, a tak se nahrazuje umělými látkami. Osvědčenými náhražkami vanilky je methylvanilín a ethylvanilín, patentovaný Československem. Právě umělý vanilín se přidává do vanilínového cukru prodávaného u nás.

Vanilková zmrzlina
Vanilková zmrzlina

Nebezpečí při používání vanilky:
V podstatě není, nežádoucí účinky nejsou známy. Může se pouze jako u každé rostliny objevit alergie.

Stručný popis vanilovníků:
Vanilovníky jsou orchideje, které žijí jako liány a šplhají po jiných stromech. Pokud má vanilovník přístup světla, kvete velkými barevnými plody. Květy jsou však rozkvetlé jen 24 hodin. Z květů vznikají semeníky, správně nazývané jako tobolky, nesprávně jako lusky, obsahující semena. Vanilovníky opylují speciální určité druhy včel a kolibříků. Aby vanilovníky vyrostly ze semen, potřebují jako jiné druhy orchidejí růst se speciálním druhem houby. Jejich pěstování je proto náročné, obzvlášť proto, že se pěstují mimo Mexiko. Vanilovníky na plantážích se tak množí řízkováním, nikoli semeny, a opylují se ručně.

Původ vanilky:
Původní a tzv. pravá vanilka se sbírá z vanilovníku plocholistého z Mexika. Dnes se vanilka získává i z ostatních vanilovníků, které také pochází z Mexika.

Pěstuje se vanilka u nás:
Ne, jedná se o tropické orchideje.

Sušení vanilky
Vanilka se pěstuje v celých tropech, nejvíce na Madagaskaru. Pouze 10% vanilky pochází z její domoviny z Mexika. Sušení vanilkových lusků.

Zajímavosti o vanilce:
Vanilka byla pěstována v dnešním Mexiku již několik tisíciletí, a to původními indiánskými obyvateli. Vanilka byla oblíbeným kořením Toltéků a Aztéků a hrála roli i v jejich náboženských obřadech. Vanilka se tehdy nazývala tlilxochitl a mimo jiné se používala spolu s chilli do čokoládových nápojů.