Bazalka je tradiční koření, které se používá především v italské kuchyni. Bazalka má ovšem také lékařské využití díky svým silným protizánětlivým účinkům. Její charakteristickou vlastností je éterická vůně a proto bazalka nachází využití i jako éterický bazalkový olej.
Bazalka
Latinský název: Ocimum basilicum
Hovorové označení: Bazalka
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Používané části rostliny:
listy, mladé stonky
Obsah zajímavých látek:
Bazalka obsahuje hodně silic neboli éterických olejů (estragon, linalool, eugenol, kafr, cinoel), které tvoří její vůni. Jednotlivé varianty se liší často právě vůní. Bazalka obsahuje také hodně tříslovin (tanin, flavonoidy a glykosidy.)

Léčivé účinky bazalky:
Hlavními léčivými účinky bazalky je protizánětlivost, zlepšení trávení a pomoc při duševním vyčerpání. Bazalku lze použít proti všem zánětům, ať už vnitřně nebo zvnějšku. Při trávení pomáhá bazalka s peristaltikou (pohybem střev) a snižuje tak nadýmání. Bazalka také zvyšuje činnost žaludku a zvyšuje chuť k jídlu. Při duševních problémech může bazalka pomoci s nespavostí, migrénou, vyčerpáním a slabými depresemi. Bazalka také pomáhá s tvorbou mateřského mléka. Při použití inhalace snižuje krevní tlak a je vhodným prostředkem při těžkém nachlazení i při únavě. Bazalku samotnou podáváme práškovanou, jako koření nebo pro aromatické koupele či inhalace. Při podávání ve formě čaje ji zpravidla kombinujeme
Použití bazalky:
Jako léčivo se bazalka používá nejčastěji jako bazalkový čaj (1 čajová lžička se přelije 250 ml vody a nechá se odstát 10-15 minut). Může se však i inhalovat nebo přidávat do koupele. Lze zakoupit éterický bazalkový olej.
V kuchyni se sušená i čerstvá bazalka používá jako oblíbené koření. Přidává se především k zelenině (obzvláště k rajčatům), těstovinám a občas i k masu. Bazalka se dobře kombinuje s česnekem. Bazalka je součástí hlavně italské kuchyně. Z bazalky se vyrábí tradiční pesto.
Samozřejmě i pojídání bazalky zajišťuje výše uvedené pozitivní účinky na naše tělo, je však nutné zohlednit konzumované množství.
Stručný popis rostliny:
Bazalka je jednoletá rostlina vysoká maximálně půl metru, většinou je ale nižší. Má vejčité hladké listy. Květy bazalky jsou bílé někdy narůžovělé. Celá rostlina výrazně voní.
Rod bazalka má na padesát zástupců, významným druhem poslední doby je také bazalka posvátná (Tulsi). I samotná bazalka pravá má však mnoho variant, které se liší vzhledem i vůní. Známe tak minibazalky, bazalky červené, bazalky vonící po skořici či po citrónu.

Původ bazalky:
Asie (především Indie)
Pěstuje se u nás:
Ano.
Jak pěstovat bazalku:
Bazalka potřebuje slunné stanoviště. Zároveň jí ale vyhovuje i půda bohatá na živiny a pravidelná zálivka, protože tenkými nechlupatými listy rychle ztrácí vodu. Bazalku lze pěstovat i v květináči na parapetu nebo na balkóně. Pokud bazalku ostřiháme pouze částečně, rychle doroste.
Zajímavosti o bazalce:
Bazalka byla dlouhou dobu uctívána pro velké množství pozitivních účinků. Za posvátnou byla považována v Asii již 3 tisíce let pře naším letopočtem. Její oblíbenost značí i její jméno pocházející z řecké Basileje, tedy král. Ve středověku byla bazalka považována za posla ďábla a byla zatracována.