Jahodník obecný – jahody a lesní jahody

Jahodník obecný je původní rostlina, ze které vznikl pravděpodobně nejznámější druh jahodníku,  kterým je jahodník velkoplodý. Jahodník obecný dnes najdeme v lese a na dalších stanovištích v podobě lesních jahod. Jahodník velkoplodý, který vznikl několikerým křížením, dnes  je zdrojem klasických velkých jahod, které můžeme pěstovat na zahrádce nebo si je koupit v obchodě. Jahodník obecný [...]

Kopřiva léčebné recepty

Kopřiva má výrazné léčebné účinky zejména na pročištění organismu, detoxikaci, zmírňuje bolest a také se používá například na kožní onemocnění. O léčivých účincích kopřivy si podrobně přečtěte v našem článku věnovaném této rostlině – kopřiva. Máme pro vás několik receptů s kopřivou na pročištění organismu. Kopřivový čaj, čaj na zánět močových cest, využití semen kopřivy proti únavě [...]

Kopřiva

Kopřiva je rostlina, která je známá především pro své žahavé listy. U nás rostou dva druhy kopřiv a to známější kopřiva dvoudomá a méně známá a méně často se vyskytující kopřiva žahavka. Oba druhy kopřivy mají přitom shodné léčivé účinky. Nemusíte se tedy obávat, zda sbíráte správný druh. Kopřivy se skvěle hodí na léčebné kůry, [...]

Chřest

Chřest je tradiční jarní rostlina, která se používá jako velmi lahodná potravina do celé řady receptů s chřestem. Chřest může být bílý a zelený. Ovšem jak chřest bílý, tak chřest zelený jsou jedna rostlina, pouze záleží na způsobu jeho pěstování. Více o chřestu si přečtěte v podrobném popisu rostliny i jejích vlastností a prospěšných látek. [...]

Bazalka

Bazalka je tradiční koření, které se používá především v italské kuchyni. Bazalka má ovšem také lékařské využití díky svým silným protizánětlivým účinkům. Její charakteristickou vlastností je éterická vůně a proto bazalka nachází využití i jako éterický bazalkový olej. Bazalka Latinský název: Ocimum basilicum Hovorové označení: Bazalka Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae) Používané části rostliny: listy, mladé stonky [...]

Rebarbora

Rebarbora, neboli Reveň kadeřavá je rostlina, která je velmi populární pro přípravu Rebarborový koláč, který se připravuje z jara. Rebarbora má blahodárné účinky na trávicí systém, záleží ovšem na tom v jakém množství se použije. Podívejte se na náš podobný popis této zajímavé rostliny. Latinský název: Rheum rhabarbarum/Rheum officinale Správné označení: Reveň kadeřavá/reveň lékařská, rebarbora [...]

Česnek medvědí

Česnek medvědí je velmi populární v posledních letech i v České republice, kde se vyskytuje ve volné přírodě a lidé se jej učí znovu sbírat a používat v kuchyni. Česnek medvědí se vyskytuje v teplých a stinných listnatých lesích, kde si jej volně můžete natrhat. Latinský název: Allium ursinum L. Hovorové označení: lesní česnek Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae) Používané části rostliny: [...]

Šalvěj lékařská

Latinský název: Salvia officinalis Anglický název: sage Hovorové označení: šalvěj Čeleď: Lamiaceae – hluchavkovité Používané části šalvěje: Používají se především listy, méně často nať, což jsou stonky s listy eventuelně i s poupaty. Obsah zajímavých látek v šalvěji: vitamíny B, vitamín P (flavonoidy), fytoestrogeny (látky mírně působící jako lidské hormony estrogeny), silice- tujony, salviol, cineol, [...]

Třezalka tečkovaná

Latinský název: Hypericum perforatum Hovorové označení třezalky: Svatojánská bylina, bylina sv. Jana, čarodějná kytka. Hovorové označení pramení pravděpodobně z jejího častého používání tradičními kořenářkami, které ji znaly pro její silné rozsáhlé léčebné účinky. Čeleď: Hypericaceae – třezalkovité Používané části rostliny: kvetoucí vrcholky rostliny dlouhé 20 – 30 cm Obsah zajímavých látek u třezalky: silice, saponiny, žlutooranžová [...]

Meduňka lékařská

Latinský název: Melissa officinalis Hovorové označení: meduňka Čeleď: Lamiaceae – hluchavkovité Používané části meduňky: Listy, popřípadě stonky s listy. Sbírají se před vytvořením květů. Jakmile má meduňka květy, obsah léčivých látek je v ní nižší, protože používá veškeré své zásoby na tvorbu květů. Obsah zajímavých látek meduňky: třísloviny, vitamín C, organické kyseliny, hořčina, živice, sliz, [...]