Bazalka

Bazalka je tradiční koření, které se používá především v italské kuchyni. Bazalka má ovšem také lékařské využití díky svým silným protizánětlivým účinkům. Její charakteristickou vlastností je éterická vůně a proto bazalka nachází využití i jako éterický bazalkový olej. Bazalka Latinský název: Ocimum basilicum Hovorové označení: Bazalka Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae) Používané části rostliny: listy, mladé stonky [...]

Rebarbora

Rebarbora, neboli Reveň kadeřavá je rostlina, která je velmi populární pro přípravu Rebarborový koláč, který se připravuje z jara. Rebarbora má blahodárné účinky na trávicí systém, záleží ovšem na tom v jakém množství se použije. Podívejte se na náš podobný popis této zajímavé rostliny. Latinský název: Rheum rhabarbarum/Rheum officinale Správné označení: Reveň kadeřavá/reveň lékařská, rebarbora [...]

Česnek medvědí

Česnek medvědí je velmi populární v posledních letech i v České republice, kde se vyskytuje ve volné přírodě a lidé se jej učí znovu sbírat a používat v kuchyni. Česnek medvědí se vyskytuje v teplých a stinných listnatých lesích, kde si jej volně můžete natrhat. Latinský název: Allium ursinum L. Hovorové označení: lesní česnek Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae) Používané části rostliny: [...]

Vanilka

Anglický název: vanilla Rostlina: vanilovník Latinský název rostlin: Vanilla planifolia (vanilovník plocholistý), Vanilla tahitensis (vanilovník tahitský), Vanilla pompona (vanilovník velkokvětý) Čeleď: Orchideaceae – vstavačovité Používané části vanilky: Vanilka je vlastně tobolka (nesprávně lusk), tedy plod vanilovníku. Tobolka se sbírá před dozráním, protože jinak by praskla a ztratila aroma. Tobolka se fermentuje a suší.

Skořice

Anglický název: cinnamon České a latinské názvy rostlin: skořicovník cejlonský neboli pravý (Cinnamomum zeylanicum), skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) Čeleď: vavřínovité – Lauraceae Používané části skořice: Nejvíce se používá skořicová kůra z výhonů, která se oloupe, usuší a umele nebo nakrájí. Z listů, květů a větví skořicovníku se připravuje skořicový olej. Plody skořicovníku se používají jako [...]

Kurkuma

Latinský název: Curcuma longa Anglická název: turmeric, curcuma Hovorové označení: kurkumovník, indický šafrán Čeleď: Zingiberaceae – zázvorovité Používané části kurkumy: Kořen, který se používá čerstvý nebo jako koření. Pro přípravu koření kurkuma se kořen uvaří, následně usuší a pak rozemele na prášek. Prášek kurkumy je ostře žluto-oranžové barvy a má pálivou až nahořklou chuť, která [...]