Latinský název: Curcuma longa
Anglická název: turmeric, curcuma
Hovorové označení: kurkumovník, indický šafrán
Čeleď: Zingiberaceae – zázvorovité
Používané části kurkumy:
Kořen, který se používá čerstvý nebo jako koření. Pro přípravu koření kurkuma se kořen uvaří, následně usuší a pak rozemele na prášek. Prášek kurkumy je ostře žluto-oranžové barvy a má pálivou až nahořklou chuť, která se podobá pepři, zázvoru a hořčici.
Obsah zajímavých látek v kurkumě:
kurkuminoidy – žluté barvivo kurkumin a další, éterický oleje – turmeron, atlanton, zingiberen, silice.

Léčivé účinky:
Kurkuma pomáhá trávení, protože podporuje tvorbu žluči a léčí i játra. Léčí také plíce. Dále kurkuma působí proti virům, bakteriím i všem parazitům. Je také silným antioxidantem. Kurkuma má silné protizánětlivé a protinádorové účinky a působí proti imunologickým onemocněním jako je cukrovka a artritida. Kurkuma pomáhá činnosti mozku (např. při Alheimerově chorobě).
Čerstvá šťáva z kořene kurkumy se používá na zevní problémy, například ekzém, alergie i další.
Kurkuma je po tisíce let využívaná v léčení ajurvédou (indická nauka včetně medicíny).
Západní vědou je kurkuma poměrně málo prozkoumána a nedokážeme proto říci, které složky jsou zodpovědné za které účinky. Určitě ale není za všechny zodpovědný kurkumin, jak se někdy tvrdí.
Použití kurkumy:
Používají se čerstvé kořeny jako u zázvoru. Z uvařeného a usušeného kořene se připravuje koření, které se používá hojně v indické, vietnamské, thajské i indonéské kuchyni. Kurkuma se může přidávat do polévek, omáček a při vaření do rýže, která tak získá zlatou barvu. Kurkumu však lze přidávat i do sladkých jídel.
Doporučené dávkování je jedna polévková lžíce kurkumy na osobu na den. Pro vstřebávání je lepší konzumovat spolu s olejem.
Kurkuma je také součástí směsi koření známé jako kari, v Indii jako masálá.
Z kořene kurkumy se dále připravuje škrobová moučka, používaná v Asii a zvaná arrowrot, neboli koa.
Nebezpečí při používání:
Není známo, samozřejmě je ale nutné jako u všech bylin to s kurkumou nepřehnat a dělat v konzumaci občas pauzu. Pokud jíte kurkumu opravdu denně, udělejte vždy po dvou měsících na dva týdny pauzu.
Stručný popis kurkumy:
Kurkuma je příbuzná zázvoru a mnoha dalším tropickým rostlinám zázvorovitých, které spolu sdílí některé společné znaky. Kurkuma tak roste v podrostu tropického pralesa. Je to vytrvalá rostlina s kořenovými oddenky a obrovskými jednoduchými listy, dlouhými až 1, 5 metru. V růžici listů roste stonek též vysoký asi 1, 5 metru, na kterém vyrůstá klas květů. Květenství může být žluté až fialové.
Původ kurkumy:
Jihovýchodní Asie, největším dnešním producentem je Indie.
Pěstuje se u kurkuma nás:
Ne, je to tropická rostlina.

Zajímavosti o kurkumě:
Kurkumin se z kurkumy extrahuje a používá se na výrobu léčiv a jako účinné barvivo do potravin. Označení kurkuminu jako barviva je E100. Často se však prášek, ze kterého už byla většina kurkuminu odstraněna, jako koření kurkuma dále prodává. Z tohoto důvodu je lepší používat bio kurkumu. Kurkuma je také posvátnou rostlinou hinduistů.