Šalvěj lékařská

Latinský název: Salvia officinalis
Anglický název: sage
Hovorové označení: šalvěj
Čeleď: Lamiaceae – hluchavkovité

Používané části šalvěje:
Používají se především listy, méně často nať, což jsou stonky s listy eventuelně i s poupaty.

Obsah zajímavých látek v šalvěji:
vitamíny B, vitamín P (flavonoidy), fytoestrogeny (látky mírně působící jako lidské hormony estrogeny), silice- tujony, salviol, cineol, kafr, borneol dále třísloviny, hořčiny, saponiny.

Léčivé účinky:
Šalvěj je již tisíce let používána jako přírodní desinfekce a i podle současných výzkumů má šalvěj antibakteriální a antivirózní účinky. Na rány ale působí pozitivně i svíravé účinky tříslovin šalvěje, které pomáhají zranění uzavírat. Šalvěj je dále doporučována na podporu trávení, proti přílišnému pocení, na zastavení produkce mléka u žen. Šalvěj má vliv na menstruační cyklus a považuje se za léčivou i při diabetu a astmatu.
Od římských dob byla šalvěj považována za všelék a z té doby pochází i její jméno Salvia, což je odvozeno od latinského salvere léčit, být zdravý.

Šalvěj lékařská
Šalvěj lékařská

Continue reading

Bylinky proti nachlazení a chřipce

V podzimních a zimních měsících mnoho z nás onemocní nachlazením nebo chřipkou. Naštěstí se nejedná o nebezpečné nemoci, ale dokáží nás pořádně vyčerpat a otrávit. Samozřejmě je důležité nachlazení několik dnů vyležet i proto, že tělo si potřebuje při napadení virem nebo baktérií odpočinout. S nachlazením a chřipkou nám mohou dobře pomoci bylinky. Bylinek pomáhající při nachlazení a chřipce je mnoho a jsou ozkoušené generacemi našich předků. Důležité je začít bylinky proti nachlazení a chřipce používat ihned, jakmile si všimneme prvních potíží, protože právě tehdy nám mohou pomoci nejvíce.

Nachlazení
Nachlazení

Continue reading

Kurkuma

Latinský název: Curcuma longa
Anglická název: turmeric, curcuma
Hovorové označení: kurkumovník, indický šafrán
Čeleď: Zingiberaceae – zázvorovité

Používané části kurkumy:
Kořen, který se používá čerstvý nebo jako koření. Pro přípravu koření kurkuma se kořen uvaří, následně usuší a pak rozemele na prášek. Prášek kurkumy je ostře žluto-oranžové barvy a má pálivou až nahořklou chuť, která se podobá pepři, zázvoru a hořčici.

Obsah zajímavých látek v kurkumě:
kurkuminoidy – žluté barvivo kurkumin a další, éterický oleje – turmeron, atlanton, zingiberen, silice.

Koření kurkuma
Koření kurkuma

Continue reading